Traditioneel Parket
Traditioneel parket behoort tot een van de oudste vormen van parket. Het wordt ook wel tapis of ambachtelijk parket genoemd. Vroeger waren dergelijke vloeren alleen bereikbaar voor welgestelde burgers en adel. Immers de eerste vloeren die we in de geschiedenis tegenkomen en we aanduiden als “traditioneel parket” dateren uit laat 17e eeuw. Ze liggen met name in paleizen en in rijke koopmanshuizen. Weliswaar behoort traditioneel parket nog steeds tot de luxe vorm van vloerbedekking maar is het tegenwoordig voor veel meer mensen betaalbaar.
De Techniek
Zowel het hout waarmee traditioneel parket gemaakt wordt als de techniek waarmee het geplaatst word, zijn bijzonder. Op een ondervloer van spaanplaat of eiken word het parket verlijmd en vast gespijkerd. Doordat de vloer in het vertrek op maat wordt gemaakt ontstaat een vloer die tot in detail past. Vervolgens wordt de vloer een aantal malen geschuurd. Tussendoor gestopt door middel van vloeibaar hout. Als laatste wordt de vloer voorzien van een behandelingslaag. Daarnaast word de vloer vaak afgewerkt met een plint. Er zijn mensen zijn die zelf een parketvloer plaatsen. Echter het plaatsen van traditioneel parket is voorbehouden aan een parketplaatser. Bij voorkeur een MeesterParketteur!
Patronen en houtsoorten
Traditioneel parket is leverbaar in meer dan 30 verschillende houtsoorten. Daarnaast zijn er tientallen verschillende patronen. Het is daarmee bij uitstek de parketvloer die geschikt is voor exclusief maatwerk. In de eerste plaats bepaald men het patroon. Dit is sterk bepalend voor de uitstraling van de vloer. Voorbeelden van patronen zijn onder andere stroken, visgraat of panelen. Daarnaast komen we ook minder bekende patronen tegen zoals Engels verband, Hongaarse punt en Bourgogne. Op de tweede plaats zorgt de ruime keuze in houtsoorten ervoor dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Onder andere eiken, maple, teak, afzelia en wengé zijn hiervan slechts een paar voorbeelden.
De voordelen
Maar waarom zou u kiezen voor traditioneel parket? Immers zijn er genoeg andere vloeren waaruit u kunt kiezen. Ten eerste is traditioneel parket een vloer die gemakkelijk te onderhouden is. Ten tweede is traditioneel parket niet of nauwelijks gevoelig voor slijtage. Weliswaar zal de vloer soms geschuurd en behandeld moeten worden maar de meeste vloeren gaan een leven lang mee. Ten slotte misschien wel het belangrijkste voordeel: een parketvloer is tijdloos. Een betere investering in uw huis kunt u niet doen!
De behandelingslaag: lak of olie?
Nadat u de keuze heeft gemaakt voor het patroon en de houtsoort dient u een behandelingslaag te kiezen. Laat u een laklaag laat aanbrengen op een parketvloer, dan is gemak in onderhoud en de grote slijtvastheid een groot voordeel. Daarnaast verkleurt hout minder als het is gelakt. Daar staat tegenover dat een laklaag de structuur van het hout iets wegneemt waardoor het minder natuurlijk overkomt. Anderzijds is er de mogelijkheid om de vloer te behandelen met een olie of combinatie van was en olie. Olie word “in het hout” geboend. Hierdoor ontstaat een levendige structuur met een matte glans. Evenals een laklaag is een met olie behandelde vloer vochtbestendig en eenvoudig in onderhoud. Bovendien is er met olie een grote keuze in kleur waardoor iedereen zijn eigen smaak eenvoudig kan bepalen.
Traditioneel parket: ambachtelijke perfectie
Concluderend kan men zeggen dat een traditioneel geplaatst parket ambachtelijk maatwerk is. Anders gezegd: traditioneel parket is de mooiste en meest duurzame parketvorm welke tot in perfectie wordt uitgevoerd. Daar staat tegenover dat de prijs bovengemiddeld is. Hierdoor zal deze vloer niet voor iedereen bereikbaar zijn. Desondanks is een traditioneel parket een van de allermooiste vloeren.