Parket en vloerverwarming / koeling

Over dit onderwerp hebben veel mensen nog steeds veel vragen. Wij proberen hier op deze plaatst daar een zo’n goed mogelijk antwoord op te geven.

 

Parket in appartementen

Vragen over geluidsreductie, welke soorten vloeren toegestaan zijn en alle andere vragen proberen wij hier te beantwoorden. Staat uw vraag er niet bij, stuur ons dan een mail via het contactformulier.

 

Bamboeparket

Een overzicht van veel gestelde vragen over deze ecologisch verantwoorde vloeren.

 

1. IS BAMBOEPARKET NET ZO DUURZAAM ALS ANDERE PARKETSOORTEN?

De hardheid van bamboe is zeer hoog (iets hoger dan van Amerikaans Eiken) waardoor het parket zeer lang meegaat. Het bamboeparket van Gaffi ParketVormgevers heeft een dikke toplaag, zodat de vloer in de loop der jaren nog verschillende malen geschuurd kan worden.

 

2. IS BAMBOE MILIEUVRIENDELIJK? ER WORDEN TOCH BOSSEN GEKAPT?

Juist de kap is het belangrijkste milieuargument en dat maakt bamboe zo uniek. Elk jaar maakt de bamboe moederplant meerdere nieuwe stammen aan die in enkele maanden tot volwassen hoogte uitgroeien. Elke stam heeft 5 jaar de tijd nodig om voldoende uit te harden. In een volwassen bamboeplantage kunnen elk jaar de 5 jaar oude stammen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos achteruitgaat.

 

3. WORDT DE PANDA DOOR DE KAP BEDREIGT?

De pandaberen (de reuzenpanda en de kleine panda) leven in het middengebergte van centraal China waar de lage bamboesoorten het hoofdvoedsel vormen. De panda leeft vooral van de kleinere bamboesoorten, ver verwijderd van het MOSO-bamboegebied. Geen gevaar dus voor de panda!

 

4. HOE SNEL GROEIT EEN BAMBOEPLANT?

Bamboe is de snelst groeiende plant op aarde. De MOSO bamboesoort heeft 5 jaar de tijd nodig om tot volwassen hoogte te groeien en voldoende uit te harden om geschikt te zijn voor verwerking. Binnen enkele maanden zijn nieuwe scheuten echter al gegroeid tot een hoogte van 12 tot 15 meter!

 

5. WAAR GROEIT BAMBOE?

Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 bamboesoorten. De bamboesoort die wij gebruiken komt voor in grote delen van oostelijk China.

 

6. ZIJN DE BAMBOEKNOPEN ZICHTBAAR IN HET BAMBOEPARKET?

Bamboe karakteriseert zich door ringvormige verdikkingen op de stam. Verwerkt in parket, zijn deze delen zichtbaar als donkere “knopen”. Indien de bamboestrips horizontaal worden verwerkt (plain pressed), zijn deze bamboeknopen duidelijk zichtbaar. Bij zijwaartse persing (side pressed) zijn de knopen minder duidelijk en overheerst het lijnenpatroon.

 

7. HOE DIENT BAMBOEPARKET TE WORDEN AFGEWERKT?

In principe kunnen alle gangbare afwerkingsproducten (voor andere houtsoorten) worden gebruikt op bamboe. De keuze van afwerking (lak, olie, etc.) wordt vooral bepaald door de eisen die men stelt aan slijtvastheid, glansgraad, kleur en onderhoud.

 

8. WELKE TYPE PARKETVLOEREN WORDEN ER GELEVERD IN BAMBOEPARKET?

Gaffi ParketVormgevers levert diverse soorten bamboeparket, o.a.: Landhuisdeel, Tapis, 2-Lagenparket, Massiefstrook, Lamelparket en Hoogkant project

 

9. HOE WORDT EEN PLATTE BAMBOEPLAAT GEMAAKT VAN EEN HOLLE STAM?

De bamboestam wordt – in de lengterichting – in strips gezaagd. De buitenste groene schil van de bamboe wordt verwijderd in een speciale schaafbank. Na droging worden de strips nogmaals geschaafd. De strips kunnen eventueel worden gekookt (gestoomd), waardoor de suikers verbranden en het materiaal een caramel-bruine kleur verkrijgt. De bamboestrips worden horizontaal tegen elkaar geperst (Plain pressed) en onder hoge druk verlijmd. Het resultaat is een plaat of plank met de karakteristieke bamboeknopen. Een alternatief voor het horizontaal persen van de strips is de zijwaartse persing (Side pressed). Hierdoor ontstaat een fijner lijnenpatroon, waarbij de bamboeknopen iets minder zichtbaar zijn.

 

10. IN WELKE KLEUREN IS BAMBOEPARKET LEVERBAAR?

De natuurlijke kleur van bamboe is wit/geel (“naturel”). Door middel van een behandeling (zie vorige vraag) krijgt het een bruinachtige kleur (“caramel”). Naast deze twee standaard kleuren is bamboe nu ook leverbaar in wit, grijs en donker bruine uitvoeringen.